O kapustičkách a dětech. Aneb jak testuju Weiki 2. díl

Napište komentář

Poslední růžičkové kapusty – no, spíš už jen kapustičky – skončily dnes ráno v polévce. 🙂 Je čas vysadit nové sazenice!

Růžičková kapusta je vděčná zimní a brzojarní zelenina, na ty naše ranní polévky jako dělaná. Ale aby narostla, potřebuje: 

  • hodně vody
  • hodně živin v půdě (kompost, jícha, slepičince…)
  • a modlit se, aby byla v létě dost silná přečkat nájezdy molic a dřepčíků.

Rok od roku je to se vším těžší. O co míň prší, o to víc řádí ta „havěť“. Loni byl spíše horší rok. Přežily mi pouze kapusty zakryté bílou textilií, ale i o ně jsem si dlouho dělala obavy. 

Pod bílou textilií pěstuju květáky, brokolice, zelí i klasickou kapustu. Prostě všechno brukvovité, po čem jdou dřepčíci jako diví. Jenomže kapustičky se mi už loni pod textilii nevešly. Foto: Sláma v botách
Takže nejhezčí jsem je měla hned první rok ve Vlčí. A byl to taky rok nejdeštivější z těch, co přišly pak. Ne, to není náhodička. Foto: Sláma v botách

A tak hledám cesty, jak své rostliny ještě víc posílit, protože víc než na postřiky věřím v prevenci. Když nechci hnojit minerálně a stříkat proti škůdcům a nemocem chemii (ničí to půdu), nemám bohužel moc možností. A proto jsem letos kývla na testování půdních probiotik Weiki. To je totiž jedna z těch mála přírodních cest. V pátek jsem k tomu měla další školení a do poznámek jsem si napsala: zalít probiotiky kapusty! Teď hned!!

Protože výživa (půdy), půl zdraví

I pro rostliny platí, že výživa v dětství je nejdůležitější. Ať jde o pidičlovíčka, nebo mladou sazeničku,  v mládí se zkrátka rozhoduje o všem – o dalším zdravém růstu, o budoucí imunitě a schopnosti čelit nemocem a škůdcům i – samozřejmě – o tom, „co z toho nakonec vyroste“. 

Probiotika tak vnímám podobně jako doplňky stravy. Kvalitní strava je základ a za ten já považuju organické hnojení – slepičince, hnůj, jíchu, kompost, zelené hnojení… No, a probiotika jsou ten doplněk navíc, který stravu pomůže perfektně strávit. Získat z ní co nejvíc živin. Teď hned. A s živinami náskok před škůdci a nemocemi. I dost sil budovat si bohatší kořenový systém, který dá zase náskok před suchem.

Ano, tohle je kořenový systém, který rostlinu ani v čase sucha nenechá na suchu. Foto: Zdeněk Šichan / Weiki

Za mě: dobrá výživa, půl zdraví. A u nás přírodních zahrádkářů, kteří se musíme spoléhat hlavně a pouze na svou půdu, je dobrá výživa celé zdraví naší úrody

Takže já jdu dětem ohřát k večeři tu kapustičkovou polévku (s kysanou smetanou, protože to jsou taky probiotika:-)) a ty svoje sazenice zalít probiotiky na zeleninu.

Kopřivovou jíchu jsem jim taky včera založila v sudu, takže dřepčíci a molice, běda, jestli se letos přiblížíte k mému pozemku – a neodletíte zase hned dál! 🙂 

A co dalšího jsem si ještě odnesla ze školení o probiotikách pro půdu Weiki?

Domácí pokus s fazolemi a docela slušný rozdíl v růstu. Fotokoláž: Weiki
  • Probiotika zlepšují strukturu půdy a významně obohacují půdní život! Mechanismus, jak to funguje, je logický a vlastně prostý. Už jsem o tom trochu psala minule (článek Jak testuju zahradní probiotika Weiki, 1. díl) a určitě ještě napíšu, až budu mít nové vlastní poznatky. Každopádně nejste-li s kvalitou své půdy spokojení, probiotika zkuste. Pomůžou její regeneraci tam, kde se dřív hnojilo minerálně, kde se stříkaly postřiky a půda je vybydlená. Půdní život se s probiotiky postupně obnoví, ale DŮLEŽITÉ je současně s nimi také hnojit organicky, aby měly laktobacily potravu (nebo aspoň používejte hnojiva organominerální). 
  • Probiotika urychlují rozklad organiky v půdě. Proto jsou živiny pro rostliny rychleji dostupné. To je důležité jednak na začátku růstu rostlin, kdy potřebujete, aby se nastartoval zdravý vývoj a imunita. A pak v období nasazování květů a plodů, což je pro rostlinu vyčerpávající, zátěžové období a vy ji tímto posilníte.
  • Obecně je lepší zalévat půdními probiotiky na jaře, ale lze je aplikovat i na podzim při setí nebo zaorávání zeleného hnojení. Napomůžou rychlejšímu rozkladu zelené masy, takže půda se do jara efektivněji obohatí o nové živiny a navíc nehrozí, že v nerozloženém, zarytém zeleném hnojení přezimují škůdci nebo začnou bujet plísně či jiné choroby. 
  • Interval zálivky s probiotiky je 1 x za 10 dní. Když ho nedodržíte přesně nebo nedodržíte úplně přesné dávkování (1 víčko probiotik na 7 litrů vody), svět se nezboří a efekt se nejspíš taky dostaví. Ale NEMÁ smysl zalévat tím víc nebo ve vyšších koncentracích záměrně, protože si pouze dřív vypotřebujete balení, ale rozhodně se nedočkáte lepšího výsledku. Spíš naopak. Nic se nemá přehánět!
1 víčko na 7 litrů vody. Pokud zaléváte zahradu hadicí, můžete nejprve pokropit záhony konví, do níž si připravíte koncentrovanější probiotický roztok, a pak je prolít vodou z hadice. A dohromady aby to byl zhruba ten poměr víčko na 7 litrů. Když to nebude úplně přesně, zase tak nevadí. Foto: Sláma v botách
  • Probiotiky je dobré osídlit půdu ještě předtím, než do ní vysejete semínka nebo zasadíte sazeničku. Jedna probiotická zálivka 10 dní před setím připraví už dopředu živiny, které budou v době výsevu okamžitě dostupné.
  • Laktobacily umírají v teple, proto se lahvička s probiotiky musí skladovat v lednici. Vždy si připravte jen tolik probiotické zálivky, kolik ihned spotřebujete. Když vám trocha zbyde do druhého dne, dá se to taky ještě použít, ale laktobacily v teple a ve vodě postupně umírají, protože jim dochází výživa, a tak čím dřív se dostanou do půdy, tím větší účinek bude zálivka mít.
  • Kromě zálivky si můžete vyrobit i probiotický postřik (ředění je stejné). Listy budou líp odolávat plísním a dalším chorobám, a dokonce – odhalíte-li nemoc v začátku – může takový postřik a zálivka rostlině pomoct poprat se s nákazou. Nečekejte ale, že vás laktobacily spasí v případě, že už se choroba rozjela naplno. Síla probiotik je spíš v prevenci, aby k nemoci vůbec nedošlo. 
  • V jednotlivých baleních jsou různé kmeny laktobacilů namíchané tak, aby co nejvíc svědčily právě těm rostlinám, pro které je dané balení určené. Ale obecně platí, že kmeny v univerzálním přípravku Zahrada svědčí všemu od zeleniny po okrasnou zahradu a pokojovky a kmeny v přípravu Zelenina jsou zase namíchané obecně prospěšně pro veškerou zeleninu. Krom toho pak existují speciálky, s nimiž u toho či onoho docílíte ještě lepších výsledků než s univerzálním přípravkem. Ale nemá smysl kupovat je, pokud byste z nich vypotřebovali jen kus balení. Probiotika se po načnutí lahvičky nedají dlouze skladovat, je to živý přípravek a ani v lednici nevydrží věčně. Malé zahrádce poslouží univerzální přípravek ideálně. 
  • Pokud si je pořídíte přes e-shop, zásilku si převezměte co nejdřív a dejte ihned do lednice. resp. načněte, POUŽIJTE a zbytek dejte do lednice. Čas, kdy vaše zranitelné sazeničky potřebují co nejlepší výživu a péči, je právě teď.

Jak se to bude vyvíjet s těmi mými, vám samozřejmě napíšu, natočím, nafotím. Kromě blogu sledujte i můj FB, YT a Instagram, protože sem to všechno nestíhám ťukat. 🙂  A zahrada (a moje děťátka) mě teď zkrátka potřebují víc než počítač. 

Takže se jdu psychiky i fyzicky nachystat na zítřejší sázení brambor a i vy si užijte co nejkrásnější víkend. S hlínou za nehty!

Ať vám rostou!

A nejen všem kapustičkám a bramborám hodně zdravíčka přeje… Verča, Sláma v botách 🙂

Moje brambory potěšeně rostou. Jj, kvalitní výživa :-))) Foto: Sláma v botách

Víc o mých experimentech se zahradou, dětmi, vařením i manželem se dočtete v mé nové knížce Sláma v botách 2: Nejdůležitější v životě je láska. A hlína za nehty! Teď víc než kdy dřív vám děkuji za její nákup, kterým podpoříte mě a mého vydavatele Tomáše Hajzlera.

KOUPIT KNIHU

POZOR POZOR POZOR

Všem, kdo marně sháníte mou první knížku Slámu v botách, s radostí oznamuju, že na spadnutí je její e-vydání! Sledujte pozorně…. bude to už brzy, brzy, brzičko… ♥

Krásné jaro! ©

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.