Kopřivový koláč už jste jedli?

Napište komentář

Supr na tomhle receptu je, že korpus je univerzální a náplň můžete přizpůsobit sezoně.

Tenhle slaný jarní koláč nadchne i ty, kteří zatím kopřivám nepřišli na chuť. A když ne, tak si náplň prostě udělejte z něčeho jiného. Letos jsem ho pekla už několikrát. Nejdřív s mraženou zeleninou z loňské úrody, pak se zimním pórkem, v březnu s čerstvým medvědím česnekem (což byla mimochodem nehorázná dobrota!), teď jsou na řadě kopřivy, už brzy ale bude aktuální špenát, pak brokolice, květák, no a v létě bude koláč vynikající třeba s bazalkou a rajčaty.

Prostě stejné jídlo desetkrát jinak, ale vždy lokálně a sezónně. Tak to miluju a vy budete už brzy taky.

Foto: Sláma v botách

Korpus

2 a půl hrnku celozrnné špaldové mouky (může být i kombinace půl na půl s bílou hladkou, případně místo špaldové pšeničná. Zkoušela jsem už různé varianty.)

2 vejce

1/3 hrnku kvalitního oleje na pečení (Kupuju slunečnicový bio Bratöl v DM)

2 lžičky soli

1/2 lžičky jedlé sody

1 lžička kypřícího prášku

cca půl šálku vlažné vody (postupně přiléváme dle potřeby)

Náplň:

4 středně velké cibule

4 vejce

mísa čerstvých kopřiv

100 g brynzy rozmíchané s pár lžičkami šlehačky (nemáte-li brynzu, tak hrst strouhané goudy, čedaru nebo maasdameru a šlehačka)

2 lžíce ghee / přepuštěného másla

1 – 2 stroužky česneku

bylinky dle chuti (oregano, tymián, rozmarýn, pažitka, petrželka, libeček, koriandr, smil….)

sůl a pepř

šťáva z půlky citronu (nemusí nutně být)

TIP: Naposled jsme zkusili do koláče přidat i kousky tresky a porci sýra navíc a byla to lahoda. Jindy do základu k cibulce přidávám trochu na kostičky nakrájeného špeku nebo slaniny. Nebojte se experimentovat a mít pokaždé trochu jiný výsledek.

Tresčí filé necháme rozmrznout a poté syrové nakrájíme na kousky a položíme navrch koláče…. Foto: Sláma v botách
… zasypeme strouhaným sýrem, zavřeme koláč druhou částí těsta a je tu další varianta koláče, který si určitě neuděláte poprvé a naposledy. Foto: Sláma v botách

Příprava těsta:

  1. Smíchejte všechny ingredience a důkladně ručně uhněťte v kompaktní, nelepivé těsto. Dle potřeby přidejte vodu nebo mouku.
  2. Poté rozdělte těsto na dvě stejně velké části a z každé vyválejte placku o něco větší než dno formy, ve které budete koláč péct.
  3. Formu vymažte tukem a vyložte jednou plackou těsta. Okraje kopírují stěny formy. Poté těsto propíchejte na několika místech vidličkou a naplňte směsí.

Příprava směsi:

Do posledního koláče jsem přikrájela i zimní pórek, protože ho máme taky ještě spoustu. Nebojte se experimentovat s tím, co zrovna máte k dispozici. A pak mi napište, třeba objevím díky vám super kombinaci, která by mě nenapadla. 🙂 Foto: Sláma v botách
  1. Oloupejte cibuli, pokrájejte na kostičky a zlehka ji osmahněte na ghee.
  2. Mezitím si připravte kopřivy. Buď je spařte horkou vodou, aby vás přestaly žahat, a poté je nasekejte najemno nožem. Nebo – máte-li mixér – stačí opláchnout je studenou vodou a rozmixovat v něm.
  3. Přidejte kopřivy k cibulce, rozklepněte k nim vejce, rozetřený česnek a přidejte brynzu a šlehačku. Vše dobře rozmíchejte a vypněte plamen.
  4. Osolte, opepřete a přidejte bylinky (s nimi nešetřete). Nejsou-li nasekané čerstvé, tak alespoň sušené. Přilijte šťávu z půlky citronu. (volitelné)
  5. Směs nalijte na těsto koláče.
  6. Druhou vyválenou část těsta propíchejte na pár místech vidličkou, ať může unikat pára, a opatrně s ní koláč přikryjte. Zamáčkněte okraje ke stěně formy; co přesahuje, odřízněte. Chcete-li, můžete vršek ještě pomašlovat žloutkem, ale není to nutné.

Dejte koláč péct do předehřáté trouby na 190 stupňů – 10 min. -, poté stáhněte na 175 a pečte dalších cca 20 – 40 minut, dle vaší trouby. Těsto musí krásně zezlátnout a odtahovat se od stran formy.

Po vytažení z trouby nechte krátce odpočinout a pak už se na tu dobrotu můžete vrhnout. Krájejte na trojúhelníčky jako dort. A jako přílohu si ke koláči můžete dát čerstvý jarní salát, posypat ho naklíčenou řeřichou, ředkvičkami…. nebo si navrch naložit třeba lžíci zakysané smetany.

Sotva na to pomyslím, mám chuť upéct si ho zase. 🙂 A v tom mi vlastně nic nebrání, protože kopřiv je už zase letos plná zahrada.

Já a ty moje kopřivy v koláči maskované. 😉 Koláč je dost výživný, takže stačí jako hlavní jídlo i pro čtyřčlennou rodinu. Nám dokonce i zbývá do druhého dne. Ale děti jsou zatím malé. Foto: Sláma v botách

Další nápady, co si uvařit z kopřiv, najdete v mé nové knížce Nejdůležitější v životě je láska. A hlína za nehty! (Sláma v botách 2). V prodeji zde.

POZOR POZOR POZOR POZOR

A konečně je v prodeji i e-book verze knihy Sláma v botách. Ta je bohužel vyprodaná a dotisk už dělat nebudeme. (víc o knize)

E-book je ke stažení za 99 Kč ZDE. Moc vám děkuji za jeho nákup, v této nepříjemné době je to pro mě i mého nakladatele velká podpora. A doufám, že přátelská cena udělá radost i vám. Život se nám teď zkrátka všem obrátil naruby… ale věřím, že veselé příhody začínající zahrádkářky vás přivedou na veselejší myšlenky a báječně se pobavíte. Tvrdí 11 z 10 mých čtenářů. 😀

Držím nám všem palce, ať éru koronaviru zvládneme ve zdraví a co největší pohodě.

Ať nám rostou! ©

PS. A mou druhou knížku už jste četli? Vyšla nedávno a jsou v ní i veselé historky o kopřivách z naší zahrady. 🙂

Volné pokračování Slámy v botách o dalších letech mého hledání štěstí mezi řádky mrkve a mužova svépomocného stavění našeho venkovského domova snů. Aneb o nové historky bylo postaráno. 🙂

Obě knihy prodává e-shop Peoplecomm. KOUPIT ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.