Domácí sýrové krekry třeba na silvestra

Napište komentář

Po explozi vánočních sladkostí jsem hledala recept na jednoduché slané chroupání. Bez ztužených tuků, přepáleného oleje, prostě něco i pro děti. A našla jsem!

Vždycky jsem na silvestra a jiné oslavy pekla tyčinky z listového těsta. Z kupovaného. Bylo to rychle hotové, výsledek nadýchaný, hosté spokojení. Od té doby, co si ale čtu na jídle etikety, mě na listové těsto přešla chuť a ani na silvestra se nechci ztuženým tukem ládovat. Takže jsem hledala podobně snadnou náhradu. Tyhle krekry nemají s listovým těstem a jeho nadýchaností nic společného, jsou ale stejně rychle hotové, příjemně chroupou a moje svědomí při jejich mlsání čisté jako kokosový olej.

Krekry s kozím žervé a kokosovým olejem

Stránky výživového poradce Martina Škáby mi doporučila kamarádka. Díky, Lindo! Hned první vyzkoušený recept byl trefa do černého. Martinovy stránky si tímto zařazuji k oblíbeným. Jeho recept na pohankové tyčinky s kozím žervé jsem pouze lehce upravila, aby mojí rodině pasoval na míru. Lahůdka!

Kombinovat kozí sýr s kokosovým olejem mě ještě nenapadlo. Obojí má výraznou chuť. Pro účely tyčinek je to ale geniální. Čím chutnější těsto, tím míň stačí soli (mám malé dítě), tyčky  mají dobrý šmak i bez toho, že sůl chroupe mezi zubama.

Kokosový olej má navíc bohulibou vlastnost, že se neukládá ve formě tukových polštářů, ale tělo energii okamžitě zpracovává. Po Vánocích se to poslouchá jako rajská hudba, že? 🙂 Kupuju v DM drogerii od značky Alnatura, na kokosové oleje asi nejlepší poměr cena-výkon. Kdo by chtěl rolls royce, tak olej od Amanprana, objednat si třeba z Německa…

Kokosový olej takové chuti a vůně, že ho budete jíst lžící jen tak. Netloustne se po něm, prý. :)

Kokosový olej takové chuti a vůně, že ho budete jíst lžící jen tak. Netloustne se po něm, prý. 🙂

Pravé kozí žervé se neshání snadno. Pokud nemáte za humny kozí farmu nebo před domem farmářskou prodejnu, dá se něco na způsob kozího žervé sehnat v supermarketu. Jde hlavně o to, aby šlo o sýr tvarohového typu, který se nestrouhá, ale roztírá a s těstem se dobře spojí. V Albertu jsem například objevila francouzský kozí chavroux (přírodní kozí čerstvý sýr 49%), se kterým bude recept určitě fungovat. Kdo nerad kozí chuť, může jít i do kravského žervé, to mají všude, ale osobně radím se koziny v tomto receptu nebát. Ostatní ingredience její šmak utlumí. Krekry ochutnala moje mamka, která kozí sýry nejí. Nepoznala nic.

V receptu je zapotřebí sýr typu žervé.

V receptu je zapotřebí sýr typu žervé.

A pak už je zapotřebí jen pohanková mouka. Klasika, když chcete vyrobit bezlepkové chroupání. Já jí fandím kvůli pestrosti jídelníčku i z nostalgie, naši předci ji měli na talíři často. Na Valašsku je ale pohanka oblíbená dodnes a dá se koupit v každé vesnické samošce, takže nejde o žádný relikt minulosti, ale normální obilovinu, která u nás roste a dá se z ní vařit i péct. Třeba tyhle krekry. Dobrou pohankovou mouku vyrábí moravský mlýn Šmajstrla, koupit se dá už i v některých supermarketech, jinak farmářské prodejny, zdravé výživy atd. V DM drogerii mají pohankovou mouku taky, ale čínskou.

Šmajstrla prodává celozrnnou mouku levněji než bílou, protože výrobně je levnější. Férové jednání je další důvod, proč peču s jeho moukami. Foto. Sláma v botách

Šmajstrla prodává celozrnnou mouku levněji než bílou, protože výrobně je levnější. Férové jednání se zákazníkem! Foto: Sláma v botách

Takže si to shrneme:
Foto: Sláma v botách

Foto: Sláma v botách

250 g pohankové mouky (lze přidat část celozrnné, max. třetinu)

150 g kokosového oleje

kelímek kozího žervé (cca 150 g)

1 vejce + 1 žloutek smíchaný s trochou vody na potření tyčinek

na dochucení: hrubozrnná sůl, kurkuma, kmín, oregano, saturejka, mák

 

Postup

Kurkuma, oregano, saturejka - zkusila jsem tyto příchutě. Nejvíc voní oregánové. Foto: Sláma v botách

Kurkuma, oregano, saturejka – zkusila jsem tyto příchutě. Nejvíc voní oregánové. Foto: Sláma v botách

1. Všechny ingredience (bez koření a druhého žloutku) nasypeme od mísy, vypracujeme hutné těsto (konzistence jako na vánoční cukroví), vytvarujeme do bochánku a přikryté utěrkou nebo folií necháme v lednici odpočívat. Alespoň hodinu.

2. Poté si na pomoučené pracovní desce válečkem rozválíme těsto. Doporučuji placku rovnou přenést na plech vyložený pečicím papírem, potřít rozšlehaným žloutkem a teprve pak rozkrájet placku ozdobným rádýlkem nebo nožem. Lze samozřejmě změnit pořadí, nejdřív rozkrájet, pak jednotlivě přenášet a natírat, ale zbytečně větší piplačka… Na rozkrájené tyčinky nakonec sypte podle chuti sůl a různá koření. Já pekla pár s kurkumou, jiné se saturejkou, s kmínem a s oreganem (ty byly nejvoňavější). Šla by i sladká paprika (trochu zhořkne), mák, sezam, prostě podle chuti.

3. Pečte dozlatova v troubě na 160- 170 °C. Kokosák snese i víc, ale je to zbytečné.

Hotové je to rychle, v chladu pár dní vydrží, ale vy je dřív stihnete zchroupat. Nejlíp chutnají k vínu a televizi. Hezkého silvestra přeju!

Tyčinky s kozím sýrem a kokosovým olejem. Foto: Sláma v botách

Foto: Sláma v botách

Ať mi rostou!©

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *